ZenePince

ZenePince

Rapid Pince: Tupac Shakur (2Pac)

2016. szeptember 13. - Ryde_Laci

Éppen koncertre igyekezett. Bekanyarodott az autó... PUFF! És mindennek vége. A szakma legjobbja pillanatok alatt eszméletét vesztette. Három nap mesterséges kóma és lekapcsolták a gépeket, nem volt mit tenni. 1996 szeptember 13-án meghalt.

Mindenkinek vannak ellenségei. Abban az időben ez különösen igaz volt *történelem óra*
westcoast.jpgNyolcvanas évek elején kezdődött az igazi gengszter rap őrület New York-ban (East Coast) olyan előadók kaptak akkor ismeretséget, mint a Run DMC vagy LL Cool J. Pár évvel a New York-i sikerek után a figyelem máshová terelődött. Megkezdődött a rap nyugati part felemelkedése. Los Angeles-ben (West Coast) is kezdetét vette a gengszter rap gyártás, olyan emberek személyében, mint az N.W.A. tagok például Ice Cube, Eazy-E vagy Dr. Dre, de később Snoop Dogg is a nyugati parti rapperek listáját bővítette. New York-iak igyekeztek visszaszerezni a figyelmet, de csak évekkel később a Wu Tang Clan tette ezt lehetővé. Majd idővel jöttek a többiek. Nas, Notorious B.I.G, mind ebben a korban alkottak először. Két part közötti folyamatos rivalizálás ok is ez volt. Mindenki figyelmet akart és nem csak a zenében rivalizáltak, úgy nevezett "beef/diss"-ekkel, hanem a gengszter élet miatt, folyamatos tettlegességre is sor került. De persze a média nagyon sokszor felfújta a dolgokat, ahogy az lenni szokott így még inkább nagyobbnak tűntek az ellentétek.

És, ha ezt megértettük, el tudjuk helyezni, hogy hol is kezdte munkásságát a legenda Tupac. A nyugati part rapperek sorát bővítette. A rivalizálásokból ő is kivette részét. Notorious B.I.G-gel (a.k.a. Biggie-ve)l volt például komolyabb összetűzése. Életében többször is lőttek rá, nem a halálát okozó volt az egyetlen ellene irányuló támadás. És mindez a korai helyzet és életérzés abszolút nyomon követhető és talán meg is bélyegzi a munkásságát.
tupac_portraire_1.jpgA rapper jelentőségét, mi sem mutatja jobban, hogy több anyag és album jelent meg halála óta mint életében. Négy album került kiadásra halála előtt. Utána pedig 1 stúdió albumot, 2 "live" albumot és 10 válogatást. Legutóbbi dal tőle a 2014-es Django Elszabadul című film vége fele hangzik el. A rendező rajongója volt a rappernek és a családdal való egyeztetés után kapta meg a dalt és a felhasználási jogot (a szám címe egyébként "Unchained").

all_eyez_on_me.jpgKonkrétan a zenéjére áttérve. Mint már mondtam élete során négy stúdióalbumot juttatott el a nagyközönséghez. Ezek egytől egyik kritikai sikereknek örvendett és emellett rettentő magas példányszámban fogyott. Kritikailag is és a hallgatóság körében is a legelismertebb a 27 dalt számláló két lemezes utolsó album, az All Eyez on Me, amiből amerikában több mint 5 milliót adtak el belőle 15 év alatt.

Részemről pedig: egyet értek a tömeggel. Ez lett szerintem is a legjobb albuma! Rengeteg remek és sokat mondó szám, a kor neves rappereinek közreműködésével mint Dr. Dre, Snoop Dogg, Nate Dogg vagy Redman.

2Pacnek nagyon komoly érzéke volt a szövegíráshoz, szerintem. Borzasztó jó sorokat volt képes írni, kreatívak és jól szólnak.
Most pedig röviden néhány számomra érdekesebb dal:

  • Az első számomra kellemes szám például a harmadik album címadó dala: Me Against the World, ami szerintem azon túl, hogy mennyire jó, egy jobb képet ad az egészről, kis szelete a kornak, apró betekintés 2pac világába és az életmódba.
  • Old School - ez már egy fokkal tágabb képet ad a hozzáállásról és a kultúráról. Meg, ha bele nézel a szövegbe a kor majd, minden jelentősebb rapperének a neve elhangzik, nyilván elsősorban, azoké, akik jelentettek valamit az előadónak.
  • Ambitionz Az a Ridah - Mai napig kedvencem az All Eyez on Me nyitó dala. Nem tudok mit hozzá fűzni, ehhez a dalhoz.
  • Life Goes On - Egy kiválló ballada az elhunyt társaknak. Igazából ezt talán utólag magának is írhatta volna. Sokat mondó, kreatív.
  • california_love.jpgCalifornia Love - Szintén egy élet stílust leíró dal, valamivel könnyedebb hangvétellel. A klip meg egy party. Az autotune refrén és Dr. Dre közreműködése pedig csak javít az egészen

Őszintén ennyi lett volna a részemről. Nem tudom mennyire nézne ki ma másképp a szakma, ha élne, illetve, hogy milyen zenét készítene mondjuk ma.

Ja igen érdemes lenne megemlíteni, hogy készülőben van egy film is róla, aminek az előzetese 2Pac születésnapján jelent meg, azonban azzal (ahogy én tudom) most mindenféle jogi probléma van... Egy rövidebb összefoglalóba nyilván nem lehet mindent leírni, de én igyekeztem minél több dolgot összeszedni a kedves olvasóknak. Mára ennyi fért bele, biztos kimaradt valami fontos, de ebben ez a leggyönyörűbb.

A bejegyzés trackback címe:

https://zenepince.blog.hu/api/trackback/id/tr18901238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása