ZenePince

ZenePince

Arctic Monkeys - Favorite Worst Nightmare

2016. február 21. - TorCher

Időben egy évvel járunk az Arctic Monkeys első nagy dobása után, ami valószínűleg a kialakult rajongótábornak, és a kritikai elismerésnek köszönhetően egy újabb albumhoz vezetett 2007-ben. Igen. Há' most ráértek, na! Én sem hittem el, hogy ez így egy teljes értékű album lehet...
fwn_large.jpgHasonlítani nem lehetne különösebben a 'Whatever People... tudjátok'-hoz, köszönhetően az elég erős tónusváltásnak. Sokkal depresszívebb, lehangolóbb lett a Favorite Worst Nightmare, elég komoly témát boncolgat pár szám, mint a múlandóság, az emlékek, és azokban való megrekedés.

Az album maga két részre osztható: az első fele a lazább, néhol összeszedetlennek tűnő hangzásvilág, annak ellenére, hogy szövegileg ezek sem felemelőek igazán! Nagyjából a 7. daltól pedig sokkal inkább egy nagyon furcsa elveszettségérzet ült le bennem, egy elég kemény atmoszférát megteremtve, de akkor picit konkrétabban:

Az első félről:

Brianstorm - A legelső szám a lemezen, és már ezen is érződik a stílusváltás. Elképesztő mód fel tudja rázni az embert egy letörtebb pillanatában a pörgős, összeszedetlennek ható hangzásával. Az utolsó 10-15 másodpercet speciel én a vágóasztalon hagytam volna, de ettől függetlenül egy baromi jó, meglepően tudatosan szerkesztett szám.

Teddy Picker - A tökéletes példa arra, hogy egy egyszerű gitár riffel, meg egy nem túl változatos dob-96bf579cf20d8bf5087eaa98308765d2.jpgalappal, milyen kicseszett jó számot lehet összedobálni! Semmi nagy megfejtés, nincsenek percekig húzódó aztak*rva szólók, meg semmi hasonló, de elképesztően jól működik a szám mindenféle felesleges díszítgetés nélkül, és tökéletesen visszadja a hangulatot, ami valószínűleg a dal felvétele közben volt meg.

Fluorescent Adolescent - Az album vízválasztója. A hangzás és a szöveg egy nagyon érdek
es kettősséget ad a számnak. Míg a hangulata akár egész kellemes is lehet, addig leginkább lemondásról, és a múlton rágódva vesztegetett időről szól. Ehhez még+ egy iszonyat fülbemászó refrén, és az olyan sorok, amiket én legalábbis  napokig nem tudtam kiverni a fejemből. Talán a legjobb az albumról.

És a második fél:

Only Ones Who Know - Követlenül a Fluorescent Adolescent után kicsit erősnek éreztem a váltást. Mármint. Az egész szám olyan menthetetlenül keserű, hogy nem értem miért nem ezt írják fel diabéteszeseknek. Legalábbis nekem egy könnyed vasárnap délutánom közepén rég éreztem magam ennyire egyedül! Elképarctic_monkeys_in_2007_the_year_of_mercury_prize_award_winning.jpgesztő teljesítmény zeneileg.

If You Were There Beware - Zavaros lehet a szövege elsőre, de borzasztó mély tartalma van ha egy kicsit mögé lát az ember. Az egyik legjobb az albumról.

505 - Hangulatban leginkább az Only Ones Who Know-hoz hasonló, csak talán még sötéteb
b minden szempontból. Egy kapcsolatot mutat be a haldokló stádiumból. Egy kapcsolat azon szakaszát, amikor minden mozdulat már csak megszokás, amikor az apró hibáit kezdi az ember észrevenni a másiknak, és azokat felnagyítani, a teljes kiüresedést.

Összesítve: ezt az albumot bátran tudnám ajánlani akárkinek, aki képes elmerülni egy érzésben, és szeretne egy nagyon érdekes alt rock élményt magának, meg persze ha nem zavarja, hogy közben a lelkéből kiharapnak egy nagyobb darabot, de ez részlet kérdés...

Basement Score: 95%

A bejegyzés trackback címe:

https://zenepince.blog.hu/api/trackback/id/tr908389728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása